Nebuďte udavači! Dodržujte karanténu. A choďte na procházky

30. 03. 2020 21:14:15
Smrtící virus na nás útočí ze všech stran. Je ho plný internet, televize, sociální sítě. Jen vystrčíš nos na ulici a jsi mrtvý... Lidi, neblázněte! Situace je vážná, ale víc než cokoli jiného teď potřebujeme zdravý rozum.

Poslední tři týdny poctivě sedím doma, jen jednou týdně vyrazím nakoupit mámě a taky sám se trochu vyvenčit. Stejně tomu bylo i v sobotu, kdy jsem strávil zhruba půldruhé hodiny ve Stromovce.

Ten den mě na sociálních sítích zaujala hysterie, která se strhla okolo fotky lidí užívajících si sluníčka v Riegrových sadech. „Nedodržují karanténu! Kvůli takovým všichni umřeme! Postřílet takové nezodpovědné jedince!“ volali pobouření poctivci, kteří už měsíc nevytáhli paty z bytu.

Proč tolik práskačů?

Jasně, trochu přeháním. Střílet zatím ještě nikdo „neukázněné“ jedince nechce. Ze zodpovědných občanů ale stříkalo tak silné rozhořčení nad těmi neposlušnými, že dát jim do rukou zbraň, vůbec bych se nedivil, kdyby začali střílet.

Nechápu, proč se nám tady rojí tolik novodobých práskačů. Proč mají pocit, že jsou někým víc, než ostatní?

Pobyt venku patří ke karanténě

Jsem poslední, kdo by vybízel k nedodržování pravidel. Ale prosím, respektujme přitom ostatní a hlavně ‒ znejme obsah opatření. Vycházky jsou povoleny! Dokonce, pokud jste na základní škole aspoň trochu dávali pozor, možná si pamatujete, že pro dobrou imunitu potřebujete vitamíny C a D ‒ a pro tvorbu toho druhého je důležité sluneční záření.

Když jsem se procházel ve Stromovce, schválně jsem pozoroval ostatní. Byl jsem zvědavý, na kolik neukázněných jedinců narazím. Věřte nevěřte, v podstatě na nikoho! Budu-li hodně přísný: na jednom místě seděli čtyři cyklisté v rouškách ‒ porušili tak možná pravidlo, podle kterého se nesmí shromažďovat víc než dva lidé, ovšem pokud nebyli příbuznými (to pravidlo je přitom sporné, nemá jiný než ryze byrokratický důvod, navíc od sebe seděli zhruba v dvoumetrových rozestupech), v jednom případě jsem viděl tři kluky s pivem (rozumně uvažující člověk ale chápe, že na vzduchu, v otevřeném prostoru, kde široko daleko nikdo není, není důvod nenapít se ‒ a to nejen proto, že premiér si klidně líže zmrzlinu) a nejčastěji (asi v pěti případech) jsem potkal pohromadě víc než dva lidi (netroufl jsem si je ovšem legitimovat, nejsou-li příbuzní či třeba kolegové z práce, nehledě na již zmíněnou nesmyslnost tohoto omezení).

Nebuďte hysteričtí, používejte mozek

Koronavirus není radno podceňovat a covid-19 není jen obyčejná chřipka - není to ale smrtící epidemie, která vyhubí lidstvo jenom proto, že se na vás v parku někdo podívá. Tak neblázněte! Nepráskejte na ostatní ‒ a to ani v případě, že snad opravdu pravidlo porušují. Nemá-li někdo roušku, není nic jednoduššího, než ho na to upozornit a hlavně: záleží mně na mém zdraví, prostě se mu obloukem vyhnu.

Stresuje vás záplava strašidelných informací z médií? Nebo prostě chcete k tématu koronaviru vědět víc? Za poslední dva dny jsem narazil na pár zajímavých textů, které stojí za přečtení:

Autor: Zdeněk Fekar | pondělí 30.3.2020 21:14 | karma článku: 38.89 | přečteno: 6490x

Další články blogera

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma článku: 25.16 | Přečteno: 1896 | Diskuse

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma článku: 34.09 | Přečteno: 1025 | Diskuse

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 910 | Diskuse

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma článku: 25.34 | Přečteno: 745 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 77 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 9.77 | Přečteno: 107 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 17.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.47 | Přečteno: 157 |
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2332

Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...