Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Bohužel zapomíná se na to že spropitné by mělo odrážet příjmy hosta. Když někdo pracuje za výdělky třeba kolem min. mzdy, tak je 10 procent opravdu hodně.

0 0
možnosti

J88a72n 55R23á68ž

31. 5. 2020 14:24

Buďme realisté: Když někdo pracuje za výdělky kolem min. mzdy tak obvykle nemá na to, aby chodil do hospody s obsluhou často a když tam jde, tak účet není tak velký, aby ho deset procent nějak položilo na lopatky.

Praxe: V podnicích, kam chodí lidé s nízkými příjmy, tvoří spropitné spíše zarovnání účtované částky do pět až deset korun, než dorovnání na stokoruny jako v podnicích vyšší kategorie nebo i na pětisetkoruny v podnicích nejvyšší cenové kategorie.

0 0
možnosti

J81a81n 89Č98u82p

30. 5. 2020 19:55

A musím dávat dýško při platbě v autobuse, v obchodě, policajtovi při pokutě, ....? Ne? Tak proč pinklovi?

3 0
možnosti
Foto

nepíše se pinkl, ale pingl. Jinak douhlas.

2 0
možnosti

Podniku, který by požadoval povinné dýško, bych se velkým obloukem vyhnul. Dýško dávám a rád těm, kteří si to zaslouží a s jejichž prací jsem spokojen.

24 0
možnosti

V USA personál samozřejmě dýško, tip, požaduje, ale když člověk není spokojen s obsluhou, tak dýško dávat nemusí a také jsem jej párkrát nedal.

Nicméně na druhou stranu dýško člověk dává, když je obsluha příjemná, ochotná, nevtíravá, což třeba v těch USA jsou servírky až vlezlé jen proto aby dostaly dýško.

Co se týče dýška, tak číšník, servírka vykonávají svojí práci, za kterou jsou placení. Dýško je vlastně jen bonus od zákazníka a ten bonus by neměl být samozřejmý.

Další problém je, že mnozí číšnici, servírky, ale i kuchaři jsou placeni tak, že mají minimální mzdu a zbytek dostávají bokem, tedy na černo. Takže peníze na výplaty jsou, ale majitelům se nechce platit nesmyslně vysoké odvody, Což chápu, protože sociální stát je nenažraný.

7 0
možnosti

S tou minimální mzdou to neplatí zas tak moc všude. Je to hodně zveličované.

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, jako zákazník máte samozřejmě pravdu... Na obranu toho oboru jen mohu říct, že nynější provozovatelé restauraci v drtivé většině nejsou titíž kdo pokřivili trh. To se stalo už kdysi dávno. Tak se nyní počítá s tím, že platy servisu uhradí spokojený zákazník. Ovšem, pokud chcete platit personál alespon trochu slušně a hlavně poctivě ( nic na černo apod.) jste hned o něco dražší než konkurence a právě zákazník je první kdo Vám to vyčte ( osobní zkušenost).

5 0
možnosti

Filipe, se ženou chodíme ve Valmezu do restaurace, kde za večeři ve dvou necháte kolem tisícikoruny. Což si myslím, že je slušná cena. Jmenovat restauraci nebudu, protože majitel je můj kamarád, ale kuchaři tam mají kolem 35 tisíc plat a nejnižší nástupní plat servírky je 26 tisíc korun. Na ValMez vynikající a přesto během oběda má tato restaurace měsíčku kolem 130 - 150 korun.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS