Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

Jestli sami označujete jiné lidi nálepkou „dezoláti“ a podobnými, a myslíte si, že jenom váš názor je ten správný, protože přece všechno víte nejlíp, raději ani dál nečtěte. Nebude se vám to líbit.

Denně se na večerní televizní zpravodajství nedívám, ale kdykoli sednu před obrazovku, poctivě zkouknu Události státní televize i hlavní zpravodajskou relaci nejúspěšnější komerční stanice v Česku. Každý, kdo obsah vnímá nezaujatě, vidí ten zásadní rozdíl: předem nalinkované vidění světa versus objektivní zpravodajství.

Novinář nenálepkuje

Dlouhodobě mě štve trend, který vládne společnosti poslední roky: jedni lidé druhé dehonestují nejrůznějšími nálepkami, místo aby respektovali, že většinou neexistuje jediný správný názor - a ostatně svobodný člověk má právo i na nesprávné vidění světa.

Proto mi velkou radost udělal tvít, který dneska ráno napsal zkušený novinář Radek Bartoníček z deníku Aktuálně.cz, který se profesi věnuje přes třicet let:

„Moje poslední reakce k vaší kritice, že se bavím s ‚dezoláty‘. Za první, nikdy bych toto slovo nepoužil. Za druhé. Myslím, že pro budoucnost naší země je důležité a cenné vědět, co mají lidé v hlavě, proč a jak nějakým způsobem uvažují. Proto se je snažím přimět k rozhovoru.“

K tomu není co dodat. Kdo ho sleduje, ví, že svoji práci dělá poctivě: nemyslí si předem, kdo má správný názor a koho ani nestojí za to vyzpovídat.

Televize: patetická Česká, neutrální Nova

V souvislosti s protesty proti vládě, které proběhly 17. listopadu, stojí za to porovnat si zpravodajství České televize (čas 22:30) a Televizních novin.

V záběrech státní televize dominuje pivko v rukou protestujícího nebo tupé bušení do plastového barelu a nakonec si ikona veřejnoprávní obrazovky neodpustí ironicky poznamenat, že ukazují věci „tak, jak to je“ (24:24).

Zatímco reportáž soukromé televize nabízí záběry, které nemají předem určit, co si máte o protestujících myslet, a ještě nechá zopakovat rozumný požadavek: „Proč by člověk, který už třikrát zaplnil Václavské náměstí, nemohl požadavky demonstrantů říct i všem lidem, třeba formou rozhovoru, prostě aby se to odvysílalo?“ (Nováckou reportáž najdete na webu TN.cz v posledním videu na konci stránky.)

A stojí za to poctivě přiznat, že ČT, vědoma si zásadnosti tématu, referovala o demonstraci mnohem objektivněji, než bývá jejím standardem. Pokud ale nezaujatě porovnáte oba příspěvky, vidíte jasný rozdíl: výpověď o těch špatných, proti kterým stojí správně uvědomělá televize - versus nikomu nestranící popis událostí bez sebemenší snahy někoho předem shazovat.

Proč se veřejnoprávní televize bojí veřejnosti?

Požadavek dát ve zpravodajství veřejnoprávní televize prostor lidem, kteří úspěšně organizují protesty proti vládě, je oprávněný. Místo toho se její ředitel i se svými zaměstnanci zabarikádoval v budově televize, která patří všem občanům. (Celý pozdrav Ladislava Vrabela řediteli České televize je dostupný na facebooku Raptor TV.)

Organizátoři demonstrace přitom předem ujistili, že protest před budovou televize bude poklidný, potvrzuje reportáž iDnesu. Podle stejného zdroje má být lednová akce „masakr“.

Elitáři protestující nálepkují dezoláty. Sami tak jen ukazují vlastní hloupost. 

Vláda Petra Fialy by se ale neměla schovávat, jako televizní ředitel. Podle průzkumu agentury STEM/MARK, který zveřejnil deník Aktuálně.cz, s demonstracemi souhlasí 20 % Čechů. To ještě může leckdo shodit ze stolu s argumentem, že pětina není moc. Nicméně čtyřikrát tolik lidí říká, že vláda nemá demonstrace brát na lehkou váhu, 70 % dotázaných míní, že vláda málo informuje o tom, co dělá, a 59 % lidí si myslí, že vláda pomáhá Ukrajině na úkor vlastních občanů.

Pokud nemáte svět předem nalajnovaný, bezpochyby souhlasíte s tím, že tady nejde o nějaké „dezoláty“, ale vážný problém.

Autor: Zdeněk Fekar | sobota 19.11.2022 23:54 | karma článku: 34,09 | přečteno: 1046x
  • Další články autora

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma: 25,16 | Přečteno: 1919x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma: 15,41 | Přečteno: 933x | Diskuse| Ekonomika

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma: 25,34 | Přečteno: 756x | Diskuse| Společnost

Zdeněk Fekar

Petr Fiala jako premiér končí

Stačí sledovat jeho kroky a je to jasné. Premiér Petr Fiala už nechce být předsedou vlády. Jenom zatím nenašel odvahu veřejně to říct.

2.8.2022 v 16:55 | Karma: 38,16 | Přečteno: 2218x | Diskuse| Politika

Zdeněk Fekar

Poslední týden přiměřených depresí Zory Š.

„Děkuju, drahoušku, jakmile to půjde, musíme udělat naši každoroční schůzku o akci, kterou pak zase zrušíme. Chybí mi to, amigo. Hlavně to zdraví, hlavní i pohlavní.“

18.4.2021 v 17:32 | Karma: 9,78 | Přečteno: 379x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:17

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:07

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 89
  • Celková karma 25,16
  • Průměrná čtenost 2332x
Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.