Prý jsme ve válce. Zvolme si válečnou vládu!

19. 04. 2020 18:40:14
Je vám jedno, kdo spravuje věci veřejné, nebo vám dokonce vyhovuje současná vláda nemehel Andreje Babiše? Pokud ne, přemýšleli jste už někdy, jak Česko posunout někam, kde se méně řeční a víc dělá? Jsem naivní, ale mám plán.

Nejsem teoretizující politolog, ale přesto si myslím, že cesta existuje. Vyžaduje trochu víc práce, než jsou čeští politici zvyklí odvádět, přesto si myslím, že je v jejich zájmu snažit se o nějakou větší změnu. Takhle to přece už dál nejde!

Na rovinu přiznám, že i když jsem v minulosti volil různé strany (z těch, které považuju za demokratické, a bude tady o nich řeč), z nějakého důvodu je mi nejbližší ODS. Nikdy pro mě nic neudělala, většinou mě spíš zklamala (v současnosti mě ohromně štve profesor Petr Fiala, se kterým by jistě bylo prima dát si pivko někde v akademické hospodě, ale lídr to není ani maličko a moudra, která šíří na sociálních sítích, jsou spíš pro srandu králíkům). Trochu sympatická je mi KDU (kvůli některým lidem) a v minulosti to byla i Topka.

Píšu to jen proto, aby mě někdo neobviňoval z obhajování vlastních zájmů. V politice se nijak aktivně neangažuju. I když bych třeba Stranu zelených nikdy nevolil, i s jejími 0,6 % volebních preferencí podle posledního průzkumu STEM její voliče považuju za „spojence“.

Není čas změnit kupecké uvažování o volbách?

Pojďme vyzvat strany, kterým fandíme, aby dělaly něco víc, než dělají.

Nejlepší superpremiér na světě, agent Andrej Bureš, na začátku koronavirové epidemie kňučel, že jsme ve válce. Zaplaťpánbu nejsme, protože s ním a jemu podřízenými veliteli bychom už dávno byli mrtvou zemí.

Přesto, pojďme to tak chvíli brát. Zbavit se Babiše a jeho mafie v čele státu je totiž smysluplný program. Mimořádné situace vyžadují mimořádné kroky ‒ podobně jako v květnu 1940 povolal britský král do premiérského křesla Winstona Churchilla, protože ho dokázaly strávit všechny politické strany.

Dokázali byste něco podobného?

Omlouvám se za rozvleklý úvod, jde mi vlastně o něco jiného. Už dlouho mě štve, že demokratické politické strany jenom kritizují dnešní vládu, aniž by nabízely aktivní řešení. To ale vážně není program! Proč místo „tohle je špatně“, „tohle není řešení“, „tohle nám nepomůže“ nebo „vláda by měla postupovat“ neslyšíš „správný postup je takový“, „my nabízíme jít touto cestou“, „pro všechny dobré je, když...“ nebo „takto by postupovala naše vláda“?

Vím. Je to těžké. Někdo by musel víc pracovat. Něco vymyslet. Propočítat. Projednat s ostatními. Když máš teplé křeslo v parlamentu a bereš královský plat, proč by ses namáhal, že?

Vadilo by ti, kdyby „tvoje“ strana šla do voleb s tou, kterou nemáš rád?

Pojďme na to chvilku zapomenout. Rád bych slyšel, proč jednotlivé demokratické strany pořád otálejí s vytvořením silné koalice.

A co byste tomu říkali vy jako voliči? Opravdu byste nevolili „svoji“ stranu jenom proto, že se k dosažení svých (tedy vašich) cílů spojila s partají, která vám nevoní?

Moc tomu nevěřím. Platí přece, že nepřítel mého nepřítele je přítel.

Pak nerozumím tomu, proč demokratické strany, které spolu válčí o pár procent hlasů, nevytvoří jednu velkou koalici. Když to vezmu podle březnového průzkumu preferencí agentury STEM, mají dohromady 43 % hlasů (Piráti 15,2 %, ODS 11,8 %, STAN 5,7 %, KDU-ČSL 5,5 % a Top 09 4,3 %), podle konkurenčního Kantaru dokonce o něco více.

Kdyby potenciální koalice do party přibrala i neparlamentní Svobodné a Stranu zelených, teoreticky by mohli získat 43,9 % všech hlasů proti 30,8 % Babišova ANO 2011.

Potíž je, že zatímco každá jednotlivá strana vystačí s pěti procenty, aby dostala teplá místa ve sněmovně, koalice musí posbírat hlasů víc (dvě strany deset procent, tři strany patnáct procent a čtyři a víc stran dvacet procent, říká paragraf 49 zákona o volbách do parlamentu).

Pořád má potenciální koalice šanci na víc než dvojnásobek hlasů. Jsou tady dvě rizika: někteří voliči nebudou volit stranu A, když půjde do koalice se stranou B. Ptám se ‒ jak moc hlasů z tohoto důvodu může velká „válečná“ koalice ztratit?

Jde poslancům jenom o platy?

Svoje samozřejmě hrají i egoistické zájmy ‒ dnešním poslancům je úplně jedno, v jakém stavu je země, hlavně, že oni mají svoje křesla jistá. Každý poslanec bere minimálně 90 tisíc korun, dost pravděpodobně si s různými příplatky přijde nejméně o dvě třetiny na víc. Sto padesát tisíc korun, to je slušná výplata, co říkáte? (Mimochodem, zajímavé je i to, že čeští poslanci berou jenom polovinu toho, co Britové a třetinu německé odměny, ačkoli obě ekonomiky jsou mnohem silnější. Možná i to vysvětluje, proč se naši zákonodárci ze všeho nejvíc zajímají o to, aby dostali svoje křeslo?)

Strach o vlastní peněženku je nejspíš větší překážka, než strategická obava, že koalice ve volbách nezíská potřebný počet hlasů. Opoziční strany ODS, Piráti, STAN, KDU-ČSL i Top 09 tam z praktického hlediska jsou nyní úplně zbyteční, ANO 2011 je suverénně přehlasuje. Ale sedí tam ‒ a za to berou peníze. Kdyby místo pěti procent museli získat jednou, dvakrát až třikrát tolik hlasů, možná by to dopadlo stejně (na rozhodování Burešovy vlády by neměli žádný vliv), ale stálo by je to spoustu peněz.

Pokud mají poslanci, a zejména šéfové stran, aspoň trochu zájem o změnu poměrů v Česku, měli by uvažovat o změně strategie pro volby, které v příštím roce proběhnou. Pro některé jedince může být příliš riskantní, pro zemi jako celek ale jedině prospěšná.

Autor: Zdeněk Fekar | neděle 19.4.2020 18:40 | karma článku: 13.35 | přečteno: 470x

Další články blogera

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma článku: 25.16 | Přečteno: 1896 | Diskuse

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma článku: 34.09 | Přečteno: 1025 | Diskuse

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 910 | Diskuse

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma článku: 25.34 | Přečteno: 745 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 12.16 | Přečteno: 116 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 4.38 | Přečteno: 131 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 202 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 14.31 | Přečteno: 364 |
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2332

Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...