Připos*anost je na h*vno

7. 08. 2014 9:08:38
Cinkali jsme klíči na Václaváku, abychom si nesměli myslet a říkat, co chceme. Tak vypadá česká demokracie, vzor 2014. Nechci se nikoho dotknout, ale tohle je pěkně na p*ču!

Prču! Ano, přesně tak! Vypadá to jako sranda, je to ale smutná realita. Dneska si jedinec nemůže svobodně říkat jen tak, co si zrovna myslí, i kdyby to myslel upřímně. Kam bychom přišli. Myslet si je možné jenom to, co schválí kolektivní orgán.

Smí mít novináři soukromý názor?

Dělám si trochu legraci. Ale – jak jinak interpretovat blog Pavla Ungra, který se ptá: Mluvíte na sociálních sítích za sebe nebo za firmu?

Reaguje tak na diskusi redaktorů Respektu, kteří na danou otázku našli i doporučenou odpověď: Nepište na sítě nic, co byste nemohli napsat do novin.

Jako velký fanda twitteru tuhle diskusi dobře chápu. Debata se vedla o tom, zda lidé mají právo na sociálních sítích vyjadřovat svoje osobní názory sami za sebe, když jsou něčí zaměstnanci. U novinářů je to věc zvlášť ošidná, když přeci v zájmu nás všech jsou "svobodná a objektivní média".

Jestli něco považuji za opravdu cenné, je volné šíření nejrůznějších názorů. Kdo má právo říkat, který je správný, a který už ne?

Vlastní názor (pořád ještě) není ideozločin

Chápu sice obavu firem, že by názory jejich lidí mohly uškodit firemním zájmům. Ale rozumný člověk ví, co může a nemůže říct. Na druhou stranu, měli bychom respektovat, že lidé mají více rolí v životě, nejsou jenom otroky svých zaměstnavatelů. Ta doba už je dávno minulá. Alespoň ve slušné části světa by tomu tak mělo být, namísto toho se dobrovolně přikrýváme pokryteckým víkem korektnosti, která nás jednou udusí.

„Takže můj pohled na to je, že něco jako nezávislý názor si zaměstnanec nemůže dovolit říct.“ K tomu dospěl Pavel Ungr, který si v době své mladické nezralosti myslel, že mu nikdo nemá kecat do jeho soukromého života. Dospěl, myslí si jen to, co chce jeho zaměstnavatel.

Já třeba tvrdím, že nechci být zákazníkem firem, natož čtenářem médií, kde pracují samí roboti s unifikovaným, jednotným a jediným správným názorem na věc. A také se ptám firem, které lustrují blogy a tvíty svých zaměstnanců, proč mají ve svých vizích a misích honosně znějící prohlášení o tom, jak si cení svobodné společnosti, jak respektují práva jedinců a jak je pro ně soukromí vrcholně posvátnou hodnotou? A kolik svým zaměstnancům platí za jejich nenázor?

Souhlasím s tím, že na sociálních sítích (dlouho to říkám o blogování) se máte chovat tak, abyste neměli problém svůj text veřejně přednést v televizi. Nepředpokládám ale, že ideálem svobodné společnosti je cenzura a prefabrikovaný názor – holt bychom něco měli unést.

Jinak se jako společnost dostaneme do situace, kterou nám načrtl George Orwell. To by ještě nebylo tak hrozné, za komunismu jsme zjistili, že s newspeakem a doublethingem se dá bez problémů žít. Absurdní by bylo, že se do tohoto nesvobodného světa vrháme dobrovolně.

Okamura není Pitomio, Knížák není ču*ák?

Copak už teď nežijeme v dost absurdní době? Soud si klidně rozhodne, že Pitomiovi Okamurovi se nesmí říkat Pitomio – ale jak jinak mu říkat, když se chová jako Pitomio popíraje existenci romského koncentráku?

Nebo co si myslet o mistru Milanu Knížákovi, který nesnese, když o něm jeho umělecký kolega prohlásí, že je nafoukaný kriploidní čurák – a sám přitom kolem sebe kdekoho pozuráží? S využitím Václava Havla v reklamní kampani na boty Raveli či s urážkou Karla Gotta, že už neumí zpívat, si jeho umělecké veličenstvo hlavu nelámalo.

Čímž jsme se dostali k nešvaru, který se nám tady rozmáhá už pěkně dlouho. Ne, není to slovo p*cat... V médiích je dneska standardem, že když někdo mluví jako ču*ák, noviny jeho s*ačky vycpávají hvězdičkami, abychom se náhodou nepos*ali z toho, jací ko*oti nám tady vládnou.

Nechci úplně orodovat za to, abychom vždycky každou sprosťárnu doslova otiskli v plném znění (i když proč ne, pokud tak dotyčný mluví). Pokud ale mám problém s neuctivými výrazy, vždycky existuje možnost přisprostlé vyjádření opsat.

A zkusme akceptovat, že každý člověk je osobnost, s právem na vlastní názor, byť by byl sebeblbější. Takové riziko je přijatelnější, než možnost, že se staneme společností jedinců, kde všichni ostatní si myslí totéž, co já.

Autor: Zdeněk Fekar | čtvrtek 7.8.2014 9:08 | karma článku: 7.55 | přečteno: 340x

Další články blogera

Zdeněk Fekar

Grilovat šéfa Českých drah kvůli milence je pokrytecké

Řekl, že chce, aby železnice přestala být manželkou, se kterou být musíme, ale byla milenkou, která nám dělá radost. Je to opravdu skandální vyjádření? A opravdu nevěděl, co říká?

27.1.2024 v 17:11 | Karma článku: 25.16 | Přečteno: 1896 | Diskuse

Zdeněk Fekar

Česká televize rozděluje společnost

Nic nového pod sluncem. Sedmnáctý listopad zase ukázal rozdíl mezi profesionální novinařinou a „veřejnoprávní“ propagandou vysílanou z Kavčích hor. Vláda má přitom velký problém, před kterým by neměla zavírat oči.

19.11.2022 v 23:54 | Karma článku: 34.09 | Přečteno: 1025 | Diskuse

Zdeněk Fekar

Komerční banka digitalizuje jenom na papíře

Digitalizace všeho je teď jasný trend. Dobrý trend. Sám už všechno, co jde, zařizuju online. Proto mě docela pobavila nedávná zkušenost, jak třetí největší banka u nás postupuje při zrušení účtu založeného online.

2.9.2022 v 17:24 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 910 | Diskuse

Zdeněk Fekar

Bylo vypálení Lidic stejně správné jako zrušení víz pro Rusy?

Postsovětské země Evropské unie volají po zákazu vydávání víz Rusům. Všem Rusům. Všichni do jednoho patří k jedné zdi, tedy pardon, stejnou měrou odpovídají za válku proti Ukrajině. Princip kolektivní viny je zpátky!

14.8.2022 v 21:05 | Karma článku: 25.34 | Přečteno: 745 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 577 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 1996 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.77 | Přečteno: 286 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.31 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 89 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2332

Profesí marketér, věčně student, hrdý Evropan... V současnosti se snažím držet kurz jako „kormidelník“ v marketingové flotile e.vox. Cokoli jsem dělal, to jsem byl rád: Pracoval jsem například za pultem jako prodavač, den co den počítal hodnotu portfolia investičních fondů či jako ekonomický novinář. Na iDnes jsem se přestěhoval z blogosféry Respektu. Miluju Londýn, Star Trek a earl grey. Najdete mě i na twitteru: @jackal007.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...